Sisteme de supraveghere video
- Sisteme de supraveghere video CCTV – se pot monta camere clasice inclusiv 960H, camerele au rezolutii cuprinse intre 600 – 1200 LTV
- Sisteme de supraveghere video TVI – se pot monta pe ele camere clasice CCTV si camere TVI sau Turbo HD cu rezolutii 720p – 1080p
- Sisteme de supraveghere IP – functioneaza cu camere IP de 1,3 – 5 Mpx cu rezolutii HD si Full HD
- Sistemde de supraveghere hibrid, functioneaza cu toate tipurile de camere.
Camere de supraveghere IP si TurboHD - live-
Pentru a putea vizualiza live camerele de supraveghere va rugam sa folositi browser-ul Internet Explorer
Alegerea Camerei de Supraveghere Video Potrivite
Alegerea Camerei de Supraveghere Video Potrivite
Alegerea camerei de supraveghere potrivita este poate cea mai dificila parte a implementarii unui sistem de monitorizare. Urmati sfaturile si pasii de mai jos si veti fi multumiti de rezultate.
Tipul camerei de supraveghere
Camerele de supraveghere video sunt de doua tipuri:
- Camere de supraveghere video analogice:
– camere analogice clasice cu rezolutii intre 600 – 1200 LTV
– camere analogice SDI, AHD, CVI, TVI cu rezolutii HD si Full HD - Camere de supraveghere digitale:
– camere video IP
– camere video megapixel
Senzorul de Imagine
Alegeti camere cu un senzor de imagine cat mai mare. Dimensiuni comune pentru senzori de imagine sunt: 1/4, 1/3, 1/2.8, etc. Cu cat este mai mic numitorul fractiei 1/x, cu atat mai bine. Pentru camere analogice veti gasi cel mai des dimensiunile 1/4 si 1/3. Alegeti senzorul 1/3. Un senzor mai mare inseamna mai multa informatie captata.
De asemenea, acolo unde bugetul va permite, alegeti un senzor de imagine “de firma” (Sony , Sharp). De cele mai multe ori un senzor de imagine de calitate cu mai putine linii TV ofera o imagine mai buna decat un senzor de imagine “fara nume” cu multe linii TV.
Ca sa incheiem subiectul “senzor de imagine” mai trebuie sa stiti ca exista doua tipuri de tehnologii pentru senzori: CCD si CMOS. Intre acestea doua CCD are un plus la capitolul calitate, insa si pretul este mai mare.
Ce lentila trebuie sa folosesc?
Am vorbit in exemplul de mai sus de lentila cu deschidere de 80-90 grade. Alegerea lentilei este foarte importanta pentru obtinerea rezultatelor dorite. Degeaba ati cumparat camere scumpe daca lentila este aleasa prost. Veti gasi in caracteristicile camerei ceva numit distanta focala a lentilei, masurata in milimetri. Exemple: 2.8mm, 3.6mm, 6mm, 12mm, etc. Acel numar va determina unghiul de deschidere al camerei. O distanta focala mica va oferi un unghi mare, iar cu cat distanta focala este mai mare, cu atat va fi unghiul mai mic.
Alegerea unghiului potrivit depinde de la aplicatie la aplicatie, dar ca o regula generala daca aveti camera montata aproape de zona pe care doriti sa o monitorizati folositi o distanta focala mica (deschidere mare), iar daca montati camera la o distanta mai mare de zona de interes veti folosi o distanta focala mare (deschidere mica). Imaginati-va ca o camera cu distanta focala mare este ca un binoclu. Cu cat este mai mare distanta focala cu atat mai mare efectul de zoom. In tabelul de mai jos veti gasi unghiurile de deschidere ale lentilelor in functie de marimea senzorului si de distanta focala.
Infrarosu – obligatoriu pe timp de noapte
Am auzit des urmatoarea intrebare: „Doresc sa folosesc camerele pe timp de noapte. Ce trebuie sa fac? Am auzit de infrarosu, dar nu stiu ce sa aleg.”. Haideti sa gasim raspunsul.
O camera cu infrarosu are un senzor sensibil la lumina IR din atmosfera. La fel cum pe timp de zi camera foloseste lumina de la soare pentru a forma imaginea, pe timp de noapte o camera cu IR foloseste lumina infrarosu. Pentru ca radiatiile IR din atmosfera nu sunt suficiente, aceste camere au incorporat un iluminator special conceput sa “inunde” zona de interes cu lumina infrarosu.
Trebuie sa stiti ca imaginile captate pe timp de noapte cu aceasta tehnologie sunt imagini alb negru. Pe timp de zi camerele produc imagini color, iar cand cantitatea de lumina scade sub un prag stabilit, camera trece automat in mod IR.
Tehnologia IR nu trebuie confundata cu tehnologia “zi/noapte”. O camera cu functie “zi/noapte” are un senzor capabil sa functioneze cu o cantitate foarte mica de lumina si reuseste sa obtina imagini color in lumina foarte slaba, dar in intuneric total, oricat de bun ar fi senzorul zi/noapte, nu va face fata. De tinut minte ca si pe timp de noapte in mod normal exista o oarecare cantitate de lumina de la stalpi de iluminat, luna, stele, etc, deci in unele situatii o camere “zi/noapte” poate fi suficienta. Cand lumina a coborat sub pragul suportat de senzor insa, modul IR se activeaza iar imaginea video se transforma in alb/negru. Calitatea, contrastul, distanta pe care le ofera camera depind de cantitatea de lumina IR disponibila, si desigur de lentila si de tipul senzorului si a circuitelor.
Cea mai recomandata cale directa de a avea un sistem eficient pe timp de noapte este de a “inunda” zona de interes cu lumina IR. Acest lucru se realizeaza de obicei folosind iluminatoare IR cat mai mari.
In specificatiile camerelor dotate cu asa ceva veti gasi prezentata distanta pe care camera poate obtine imagini folosind iluminatorul IR integrat. Luati acea distanta cu putina reticenta. Ca regula generala eficienta maxima o veti obtine la jumatatea distantei prezentate. Adica o camera care “se lauda” cu iluminare IR pe 40 de metri va avea imagini clare in bezna totala pe o distanta de 20 metri.
In incheiere
Pentru a alege o camera perfecta trebuie sa fiti atenti la Toate Caracterisiticile de mai sus: Senzorul – element esential, Tipul de camera, Calitatea Lentilei si Modulul Infrarosu. Trebuie sa le combinati astfel incat sa obtineti un pret bun pentru necesitatile voastre si sa nu cumparati intotdeauna cel mai scump produs.
Camere de Supraveghere Video Analog
Camere de Supraveghere Video Analog
Camerele de supravegherevideo analog reprezinta prima tehnologie folosita vreodata pentru supraveghere video. Aceste camere reprezinta o solutie usor de implementat, la un cost redus si cu fiabilitate crescuta.
Ultima aparatie in materie de camere analog o reprezinta camerele analog HD si Full HD, ce pastreaza multe din avantajele camerelor analog clasice, dar cu o calitatea a imaginii mult ridicata. Tehnologiile de acest tip: AHD, HDCVI, HDTVI, folosesc tot mediul coaxial cu conector BNC (sau mediu UTP/FTP cu video balun) pentru a conecta camere cu rezolutii 72oP sau 1080P la DVR-uri special concepute pentru a procesa aceste rezolutii.
1. Cum functioneaza si ce ne ofera camerele de supraveghere analog?
Camerele video analog transmit semnalul video brut catre o unitate centrala care proceseaza informatia si o transforma in format digital, utilizabil. Aceasta unitate centrala poate fi un DVR sau un calculator PC cu o placa de captura montata. Unitatea centrala primeste la intrare semnalele ce vin pe cablu coaxial (sau cablu de retea + video balun), face conversia catre digital si stocheaza informatia pe un hard disk.
2. Ce trebuie sa stiti despre aceste camere?
Pentru inceput este bine de stiut ca modalitatea de cuantificare a rezolutiei acestor camere este in Linii TV (sau TVL). Oriunde veti vedea o camera cu o specificatie de tipul: 600TVL, 700TVL, 800TVL, 1000TVL, etc, trebuie sa stiti ca acel echipament este un echipament analog ce va folosi sistem de transmisie analog (cablu coaxial + mufa BNC sau cablu UTP/FTP + video balun) si unitate de captura de tip DVR sau Placa de Captura.
Trebuie sa stiti ca distantele pe care puteti transmite semnalul video de la aceste camere ajunge pana la 300 de metri.
Trebuie sa stiti ca imaginea finala, cea pe care dumneavoastra o veti folosi, este rezultatul dintre “colaborarea” DVR-ului cu camera de supraveghere, iar o imagine de calitate necesita obligatoriu un DVR de calitate.
Trebuie sa stiti ca indiferent de calitatea camerelor sau a DVR-ului, prin simpla proiectare si constructie, aceasta tehnologie nu poate oferi o rezolutie mai mare de 960×576 pixeli (WD1 sau 960H).
3. Avantaje:
- pret scazut. Fiind o tehnologie pe cale de disparitie, pretul acestor echipamente continua sa scada.
- usurinta la instalare. Instalarea sistemelor analog nu necesita cunostinte avansate. Orice persoana cu un minim simt tehnic poate realiza montajul.
- vizualizare imagini in timp real. Datorita fluxului constat de la camera la DVR, imaginile sunt afisate de catre DVR fara intarzieri.
4. Dezavantaje:
- calitate limitata. Pentru ca discutam de o tehnologie veche, atunci si calitatea acestor echipamente a ramas in urma. In acest moment camerele analog sunt recomandate pentru solutii limitate, cu distante mici si fara asteptari mari de calitate a imaginii.
- lipsa facilitati avansate. Pentru ca aceste camere de supraveghere nu iau parte direct la procesarea imaginii atunci nu avem avantajele reglajelor de imagine pe care le avem la tehnologia IP digital.
5. Camere HD vs. camere analog clasice
Ce varianta este mai ieftina?
Pe moment, instalarea de camere de supraveghere cu linii TV impreuna cu un DVR este cea mai ieftina solutie de supraveghere. Solutiile IP sau analog HD, desi mult mai performante, sunt la un pret mai ridicat. In mare, pentru aplicatiile de dimensiuni reduse si cu pretentii mai scazute, pot fi folosite cu succes camerele analog. Pentru solutii profesionale de fidelitate mare (720p, 1080p) se recomanda solutiile IP sau solutiile analog HD cu camere performante si unitate de inregistrare dedicata.
Ce varianta este mai performanta?
Camerele IP si camerele analog HD ofera avantaje tehnologice mari in sectorul calitatii video. Camerele analog clasice nu pot oferi rezolutii peste standardul PAL, adica un maxim de 0.4 megapixel. Rezolutiile camerelor IP pot fi mult mai mari ( 5 megapixel este deja o rezolutie comuna in momentul de fata) si pot capta imagini mult mai clare. Aceste atuuri le recomanda pentru solutii complexe sau pentru clienti pretentiosi si cu buget mare. De asemenea, comunicarea wireless la camerele IP are mult mai putine probleme decat la camerele analog.
Ce varianta este mai usor de instalat si configurat?
Daca o retea IP este deja pusa la punct acolo unde se doreste instalarea si aceasta poate suporta noile conexiuni video, atunci camerele IP sunt mai usor de instalat. Un switch poate colecta toate conexiunile de la camere, dupa care cu un singur cablu de retea se face legatura la reteaua principala. In contrast, la camere analog fiecare cablu coaxial trebuie sa parcurga toata distanta de la camera pana la unitatea de inregistrare (DVR). Odata trasate firele, configurarea sistemului este mai simpla pentru camerele analog. Se mufeaza firul si se conecteaza la DVR. Pentru camerele IP trebuie alocata o adresa individuala fiecarei camere, deschiderea de porturi pe router, etc.
Dar daca am nevoie de camere wireless?
Sistemele cu camere analog wireless nu sunt fiabile. Producatorul este obligat sa respecte un set de reguli stricte cand vine vorba de ce frecvente si ce putere are voie sa foloseasca pentru transmisia wireless a aparaturii analog. Interferentele sunt foarte dese, in special de la telefoane mobile. Varianta wireless pentru IP este mult mai buna. Transmisia wireless digitala nu intra in conflict cu alte aparaturi wireless analog, iar standardul de comunicatie 802.11x folosit are criptare integrata, deci se evita accesul neautorizat la semnalul video.
Camere de supraveghere HDCVI/ HDTVI
Pe scurt, tehnologia de supraveghere video HDCVI/ TVI are la baza camere de supraveghere ce reusesc transmiterea unui semnal video de calitate HD si FULL HD catre un DVR special HDCVI, folosind cablu coaxial obisnuit, la distante de pana la 500 metri.
Cateva detalii tehnice:
Camerele HDCVI folosesc modularea semnalului analog si senzori de imagine CMOS de ultima generatie (“progressive scan CMOS”) pentru a oferi rezolutii inalte de 1280×720 (HD) si 1920×1080 (FULL HD): 1280H @ 25fps, 1280H @ 30fps, 1280H @ 50fps, 1280H @ 60fps, 1920H @ 25fps, 1920H@30fps.
Tehnologia HDCVI obtine transmisie video fara intarzieri, fara compresie, fara pierderi, intre camera HDCVI si DVR-ul HDCVI existand o conexiune BNC normala si cablu coaxial video obisnuit.
In plus, HDCVI ofera posibilitatea transmiterii semnalului video, audio si de control, pe distante de pana la 500 metri.
HDCVI vs HD-SDI si HDCVI vs camere IP
HDCVI vs HD-SDI
Intr-o comparatie HDCVI contra HD-SDI, HDCVI ofera avantaje in ceea ce priveste transmisia semnalului de inalta fidelitate pe cablul coaxial.
In primul rand, atat HDCVI cat si HD-SDI pot transmite semnal video de 720p si 1080p , dar HDCVI suporta o distanta de transmisie mult mai mare.
HD-SDI are nevoie de cablu coaxial de calitate ridicata pentru transmisie, distanta maxima fiind de 100 metri. HDCVI foloseste cablu coaxial video normal de 75 ohm impedanta si transmite pana la 500 metri, fara interferente, iar in cazul unui cablu coaxial superior, distanta de transmisie si calitatea imaginilor cresc.
In al doilea rand, HD-SDI este vulnerabil la interferente, in special daca echipamentele functioneaza intr-un mediu cu densitate mare de unde radio (telefonie mobila, retele wi-fi, etc), unde ce provoaca denaturarea semnalului video. HDCVI foloseste modulatia in frecventa joasa, tehnologie ce evita interferentele radio, chiar si intr-un mediu dens in astfel de unde.
In al treilea rand, HD-SDI necesita instalare stricta, cablaj profesional, cablu de calitate superioara. In contrast, HDCVI a mostenit modalitatea de instalare clasica analog, ceea ce inseamna ca daca stiti sa instalati camere analog obisnuite veti stii imediat ce aveti de facut cu camerele HDCVI.
HDCVI vs IP
Comparand tehnologia HDCVI cu deja foarte popularele camere HD IP, observam ca HDCVI are propriile avantaje.
In primul rand, HDCVI ofera transmisie punct la punct, ceea ce asigura stabilitatea si siguranta transmisiei. Camerele IP folosesc transmisie prin tehnologie Ethernet, ceea ce inseamna ca datele trec prin switch-uri, routere, etc, existand deci un risc mai mare de pierdere de date.
Pentru a putea fi integrate intr-un mediu de retea si pentru a oferi imagini video fluente, in mod normal camerele IP folosesc sistemul de tip “buffer” (tampon), ceea ce inseamna ca obtinem efectul nedorit de “lag” ( intarziere ) video. Chiar si sub conditii ideale de retea intarzierea tot nu poate fi coborata mult sub pragul de 300ms. Tehnologia HDCVI suporta tramsisie punct la punct, fara intarzieri, semnalul video venind de la camera fara compresie video.
In al doilea rand, folosind HDCVI, sistemele video mai vechi ce folosesc cablu coaxial pot fi foarte usor modernizate si aduse la un nivel HD sau FULL HD, prin inlocuirea doar a camerelor si a DVR-ului cu modele HDCVI. HDCVI a mostenit standardul de transmisie analog, instalatorii si utilizatorii de astfel de sisteme neavand nevoie sa asimileze cunostinte noi pentru a face uz de aceste aparaturi. Pentru sistemele IP este necesar cablu special ethernet (cat 5, cat5e, cat6), ceea ce ar face modernizarea mai dificila si mai costisitoare.
In ultimul rand, HDCVI foloseste acelasi standard ca si sistemele traditionale CCTV, camerele si DVR-ul fiind de tip “plug-and-play”. Din acest aspect, comparand HDCVI cu aparatura IP, observam ca sistemele IP necesita setari avansate ai parametrilor fiecarui echipament, iar desi camerele IP vin acum cu standardul ONVIF, probleme de compatibilitate apar inca foarte frecvent intre producatori diferiti.
Camere de Supraveghere Video IP
Camerele IP reprezinta cea mai avansata tehnologie pe care o puteti folosi pentru supraveghere video. Aceste camere exceleaza la capitolele: calitate imagine, rezolutie, profunzime in detaliu, marimea cadrului.
Intr-o aplicatie cu camere IP, fiecare camera capteaza imaginea, o proceseaza si o transforma imediat informat digital. Multe procese au loc direct la nivelul camerei, cum ar fi compresia sau detectia la miscare. Semnalul digital este transmis apoi prin retea locala si internet. Sursa de alimentare a camerelor poate fi pe un fir separat sau prin cablul de retea folosind tehnologia PoE (Power over Ethernet). Cablurile de retea folosite pentru camere ajung in switch-uri, hub-uri, routere. Ca si cu orice alt aparat de retea, cateva setari trebuie facute pana la conectarea camerelor, cum ar fi alocarea de adrese IP, porturi, etc. Accesul la camere IP se face de pe orice calculator cu acces la retea, iar inregistrarile pot fi stocate pe un calculator, nefiind necesara o unitate speciala de inregistrare.
1. Pe scurt despre camerele IP
O camera IP de supraveghere este o camera ce poate transmite si primi informatie folosind o retea locala, sau chiar internetul, spre deosebire de sistemele clasice analog CCTV ce sunt limitate la o legatura directa pe fir intre camera si unitatea centrala (DVR). Acronimul “IP” inseamna “internet protocol”, si face referire exact la aceasta functionalitate aparte a acestor camere, de a putea fi folosite utilizand infrastructura de retea LAN si internetul.
2. Tipuri de camere IP
- Camere IP de interior, de exterior, mixt.
- Camere IP pe fir sau fara fir (wireless).
- Camere cu inregistrare interna, camere cu inregistrare pe unitate speciala de inregistrare (NVR), camere cu inregistrare pe server/PC/laptop sau camere cu toate cele de mai sus.
3. Principiul de functionare
Modul de functionare al unei camere IP este diferit de cel al unei camere clasice (analog). Informatia captata de la mediul inconjurator este procesata si transformata in imagine digitala chiar in interiorul camerei. Odata obtinuta imaginea finala, aceasta poate fi trimisa oriunde, catre orice echipament de vizionare sau stocare, folosind modul de comunicare IP (internet). Pentru stocarea si accesarea imaginilor exista mai multe variante.
Putem stoca inregistrarile pe un calculator sau laptop folosind soft-ul (in general gratuit) de la producator, putem folosi un server de retea NAS, putem chiar stoca inregistrari in interiorul camerei, insa pentru stocarea si accesarea informatiei intr-un mod organizat si eficient, va recomandam unitatile NVR dedicate. Aceste unitati sunt proiectate special pentru supravegherea video, iar avantajele pe care le ofera sunt multiple. Gasiti mai multe detalii pe pagina de NVR-uri pentru camere de supraveghere IP.
4. Avantaje camere IP
Calitatea imaginii finale este net superioara oricarei alte tehnologii. Datorita modului de functionare al tehnologiei digital IP, nu exista o limita pentru rezolutia care se poate obtine de la aceste echipamente. Singurul inconvenient este puterea de transmisie pe care o avem pentru a trimite imaginile de la camera catre destinatie. Veti gasi camere IP cu rezolutii de 1280×720, 1920×1080, 2048X1536, etc.
Versatilitatea enorma. Datorita posibilitatii de a transmite informatia video de la aceste camere folosind retele locale si internet, nu sunteti obligat sa instalati sistemul video asa cum se obisnuia in trecut, cu un cablu de la fiecare camera pana la unitatea de stocare. Puteti folosi acum mediul de retea deja existent din locatia dumneavoastra (router, router wireless, switch-uri, prize de internet) pentru a aduna semnalul de la camere si pentru a-l trimite oriunde doriti dumneavoastra, catre telefonul mobil, server de inregistrare (NVR), laptop, PC, tableta, etc.
Multiple setari individuale per camera. Pentru ca fiecare camera IP este ca o mica “uzina” independenta, puteti customiza calitatea imaginii finale obtinuta de la acea camera in orice fel doriti. Veti avea la dispozitie setari de imagine, de retea, de detectie miscare, de stocare interna la camera, de optimizare a modului de noapte in functie de conditiile de lumina din zona respectiva, etc.
Alte avantaje pe scurt:
- camerele IP au de obicei si parte audio integrata.
- datorita senzorilor de imagine de dimensiuni mai mari aveti un unghi de deschidere mai mare, deci acoperiti o suprafata mai mare cu o singura camera. -posibilitatea alimentarii camerelor IP prin cablul de date folosind tehnologia PoE (Power over Ethernet). Obtineti deci un sistem mult mai aerisit si puteti face economii financiare serioase.
- profunzimea in detaliu mult mai mare. Aceasta profunzime in detaliu poate fi comparata cu cantitatea de detaliu “inghesuita” in fiecare imagine. Asa cum pe o poza din calculatorul dumneavoastra puteti face zoom digital din mouse, asa puteti si pe orice imagine obtinuta de la o camera video. Cu cat profunzimea in detaliu este mai mare, cu atat veti putea sa faceti zoom fara ca imaginea sa devina “patratoasa”. O camera analog de cea mai buna calitate va poate oferi o profunzime in detaliu de aproape 1 megapixel, pe cand cea mai slaba camera IP de pe piata va ofera o profunzime de 1,3 megapixel. De aici mai departe avem, 2 megapixeli, 3 megapixeli, 5 megapixeli, si asa mai departe. Practic, nu exista limita, decat aceea pe care o impune producatorul.
5. Dezavantaje camere IP
Orice tehnologie are si dezavantaje. Iata partea negativa a camerelor IP:
- pretul mai ridicat fata de camerele analog. Pentru ca echipamentele IP sunt mult mai complexe si mai performante, atunci si cantitatea de electronica din ele este mai complexa, asta ducand la un pret mai ridicat per camera. O camera IP de baza porneste de undeva de pe la 200RON, in timp ce o camera analog o puteti gasi de la 100RON.
- congestionarea retelei si posibile intarzieri de transmisie. Datorita principiilor de functionare IP, bazate pe protocoale de transmisie in ambele directii (de la camera la destinatie si invers), pot aparea intarzieri de transmisie chiar si de cateva secunde (in termeni de retea – “lag”). Acest fapt poate fi un inconvenient intr-o solutie video unde imaginile video trebuie sa fie urmarite in timp real.
- configurarea aparaturii si punerea ei in functiune intr-un mod eficient este mai complexa. Instalarea sistemelor clasice se face in general prin simpla conectare fizica a camerelor la DVR. In cazul sistemelor IP insa, conectarea directa nu este suficienta. Este nevoie de cunostinte de retelistica, fapt ce reprezinta un inconvenient petru cei ce doresc sa-si instaleze singuri sistemul IP.
Ce este un DVR?
Un DVR (Digital Video Recorder) capteaza, proceseaza si stocheaza semnalul video primit de la camere analogice de supraveghere.
Multe modele de DVR stocheaza inclusiv semnal audio.
DVR-urile au avansat in timp si au ajuns sa ofere multe functii avansate: cautare video dupa eveniment si data, suprascriere automata peste inregistrarile vechi atunci cand unitatea de stocare se umple, acces la distanta de pe PC prin internet si retea locala, monitorizare de pe telefonul mobil, software detectie miscare, etc.
Un DVR (Digital Video Recorder) este un echipament electronic de baza in sistemele de supraveghere video clasice (sistemele video ce folosesc camere analog cu conector BNC). Rolul DVR-ului este de a colecta si procesa semnalul video brut primit de la camerele de supraveghere analog conectate. Odata procesat semnalul, imaginile video digitale rezultate sunt stocate si / sau afisate utilizatorului.
Toate DVR-urile din oferta noastra dispun de conectivitate la internet prin portul de retea integrat. Dispuneti astfel – in cazul achizitonarii unui DVR de pe Supraveghere24.ro – de posibilitatea monitorizarii camerelor de pe telefon mobil, laptop, PC, tableta.
DVR-urile, desi au acelasi scop de foarte multa vreme, au avansat in timp si au ajuns sa ofere multe functii foarte avansate si utile:
- cautare video dupa data si ora. Veti gasi mult mai eficient inregistrarile pe care le cautati folosind optiunea de filtrare si afisare a inregistrarilor dintre doua intervale de timp.
- cautare video dupa eveniment, mai exact cautarea inregistrarilor video stocate doar atunci canad s-a detectat miscare.
- suprascriere automata a spatiului de stocare. Nu trebuie sa va faceti griji cu eliberarea de spatiu pe unitatea DVR-ului. Odata cu umplerea mediului de stocare – hard disk – nu este necesara eliberarea de spatiu. Unitatea suprascrie mereu peste inregistrarile cele mai vechi
- intrari de alarma pentru atasarea de senzori de miscare si iesiri de alarma pentru conectarea de sirene si dispozitive de alarmare. Puteti transforma sistemul dumneavoastra de supraveghere intr-un sistem de alarma folosind optiunile de cuplare a senzorilor de detectie direct pe DVR.
- detectie la miscare ce poate activa inregistrarea sau avertizarea dumneavoastra prin email.
- acces de la distanta de pe PC, prin internet si retea locala. Toate DVR-urile din oferta noastra dispun de conectivitate la internet prin portul de retea integrat. Dispuneti astfel, in cazul achizitonarii unui DVR de pe Supraveghere24.ro, de posibilitatea monitorizarii camerelor de pe telefon mobil, laptop, PC, tableta.
- monitorizare de pe telefonul mobil. Aplicatii speciale si gratuite au fost dezvoltate pentru a permite clientilor monitorizarea sistemelor de pe telefoanele mobile tip smartphone.
- software detectie miscare. Diverse modele de DVR-uri de la AVTech vin cu functia “Push Video”, functie ce trimite instant catre telefonul dumneavoastra imagini de la camera video unde s-a detectat miscare. Veti stii astfel mereu daca cineva a patruns in locatia dumneavoastra.
- stocare inregistari audio. Multe modele de DVR stocheaza inclusiv sunet. Puteti atasa microfoane pe intrarile audio ale DVR-ului, intrari ce sunt sincronizate cu intrarile video. Astfel, sunetul captat pe canalul 1 audio se suprapune peste imaginile de pe canalul 1 video, canalul audio 2 cu canalul video 2, etc.
In mod uzual, in cutia unui DVR veti gasi: DVR-ul, alimentator 12V pentru DVR, suruburi prindere Hard Disk, mouse USB, telecomanda. Optional, puteti avea un CD cu aplicatii si documentatie si un manual tiparit.
Ce este un NVR?
Un NVR (Network Video Recorder) capteaza si stocheaza semnalul video primit de la camere IP de supraveghere printr-o retea locala sau internet.
Un NVR este diferit de un DVR prin faptul ca nu se conecteaza direct la camerele de supraveghere si nici nu proceseaza semnalul video.
Procesarea se face la nivelul camerei, NVR-ul stocheaza informatia si o pune la dispozitia utilizatorului.
Softul integrat in NVR pune la dispozitia utilizatorului functii avansate precum: cautare inregistrari, zoom digital, detectie miscare, monitorizare de pe telefonul mobil, etc.
1. Pe scurt despre NVR-uri
Un NVR (Network Video Recorder) este, in primul rand, un program special (un software dedicat) ce stocheaza si gestioneaza inregistrari video primite de la camere de supraveghere, pe un mediu de stocare de tip hard-disk, memorie flash, card SD, etc. Un NVR este de obicei livrat deja instalat pe o unitate fizica cu un sistem de operare integrat pe hard.
Un NVR este folosit de cele mai multe ori in combinatie cu aparatura de tip camere IP. Acesta doar stocheaza informatia video si o pune la dispozitia utilizatorului, procesarea imaginii facandu-se la camerele de supraveghere.
2. Tipuri de NVR-uri.
Exista cateva tipuri mari de unitati de acest gen:
- NVR cu suport pentru camere IP de la acelasi producator. Aceste unitati sunt concepute de un producator, cu scopul de a fi folosite numai in combinatie cu aparatura de supraveghere produsa de acelasi producator. Sunt unitati cu pret accesibil, insa sunteti nevoit sa achizitionati si camere de supraveghere de aceeasi marca. Exemplu: Envio, HIKVision, AVTech.
- NVR cu suport pentru camere IP de la mai multi producatori. Aceste unitati sunt concepute de un producator, cu scopul de a fi compatibile cu o lista intreaga de modele de camere de supraveghere, de la diversi producatori. Trebuie sa verificati lista de echipamente compatibile, insa de cele mai multe ori veti putea combina simultan pe aceste unitati, camere de la multi producatori. Exemplu: NUUO, QNAP.
- NVR cu suport simultan pentru camere IP de la un singur producator si camere analog de la oricare producator. Aceste unitati hibrid, numite si HVR-uri (Hybrid Video Recorder) sunt calea de mijloc intre DVR-uri si NVR-uri. Veti putea folosi camere IP de la producatorul NVR-ului in combinatie cu oricare marca de camera analog doriti.
3. NVR vs. DVR
NVR-urile, desi asemanatoare ca si mod de folosire cu DVR-urile, sunt diferite ca si functionare. Informatia ajunge la NVR de la camere prin intermediul unei legaturi de retea, in timp ce la DVR informatia ajunge printr-un mediu coaxial. Imaginile video de pe DVR sunt procesate chiar la DVR, in timp ce imaginile video de pe NVR sunt procesate la camera IP, apoi trimise prin stream video catre NVR pentru depozitare si monitorizare.
Exista si unitati hibrid, NVR plus DVR, in industria sistemelor de securitate video ce incorporeaza atat functiile unui NVR, cat si functiile unui DVR, dar acestea sunt vazute tot ca NVR-uri.
4. Avantaje NVR
Eficienta. O unitate NVR este o modalitate eficienta si eleganta de a accesa si utiliza inregistrarile sistemului video IP.
Fiabilitate. Deoarece este o unitate dedicata, cu un unic scop, NVR-ul ofera o eficienta mult mai crescuta fata de o solutie de inregistrare bazata pe un laptop ce trebuie sa stocheze inregistrari si sa fie si util proprietarului in alte sarcini.
Facilitati suplimentare. Un NVR ofera o multitudine de facilitati folositoare: zoom digital in imagine si in inregistrari, avertizare sonora si prin mail, detectie miscare, etc.
Consum redus de curent. Fata de o unitate tip PC sau Laptop ce consuma mult la functionarea permanenta, un NVR are un consum redus de doar 20-30W.
5. Dezavantaje NVR
Aglomeratia de echipamente. Un NVR reprezinta un echipament suplimentar ce trebuie depozitat, verificat, intretinut.
Costul. Un sistem video IP este conceput pentru a functiona si fara aceasta unitate NVR, iar achizitionarea acesteia va obliga sa cheltuiti mai multi bani pe sistemul dumneavoastra video.
6. Utilizarea NVR-urilor
NVR-ul va avea rolul central in sistemul de supravehgere video. Camerele IP din sistem trebuie sa ajunga prin reteaua locala, prin internet, prin legatura directa pe fir, la NVR. Asta inseamna ca puteti avea NVR-ul conectat la router-ul dumneavoastra de internet, intr-un loc ferit, iar camerele IP din sistem sa le conectati cu NVR-ul fie wireless (folosind legatura wireless de la router), fie pe cablu prin conectarea camerelor la porturile LAN ale router-ului sau folosind un switch intermediar ce aduna mai multe camere, apoi se leaga la NVR.
Puteti chiar sa adaugati o camera IP la sistem, prin internet, camera ce nu se afla in locatia dumneavoastra. Cat timp aparatura este de tip retea, nu trebuie sa existe o legatura fizica directa de la fiecare camera la unitatea de inregistrare.
Odata conectata aparatura, partea de setari se face prin alocarea unei adrese unice fiecarui dispozitiv. Camerele IP vor avea fiecare cate o adresa, iar NVR-ul va avea introduse in soft toate adresele camerelor.
Comparatie intre camere video SDI, AHD, CVI, TVI
Technologie | HD-CVI | AHD | HD-SDI | HD-TVI | |
Rezolutie maxima (Pixels) | 1080p 1920 x 1080 px | 1080p 1920 x 1080 px | 1080p 1920 x 1080 px | 1080p 1920 x 1080 px | |
Calitatea video la iesire (Ceea ce vezi) | Foarte Buna ziua Imaginile nu sunt clare în conditii de lumina scazuta | Buna imaginile nu sunt la fel de clare Culorile nu sunt asa de precise | Foarte Buna Imagini clare de pâna la 1080p culori adevarate | Foarte Buna Imagini clare de pâna la 1080p culori adevarate | |
Distanta maxima | Coaxial Cable (RG59) | 630m (720p) 500m (1080p) | 630m | 200m | 630m |
Twisted Pair (CAT5) | 250m | 200m | 140m (necesita convertor digital) | 280m | |
Compatibiliatea DVR-ului cu camerele | Analog | Toate camerele analogice, canale limitate, configuratii limitate | Toate camerele analogice, canale limitate, configuratii limitate | Modele limitate, canale limitate, configuratii limitate | Toate camerele analogice, pe orice canal, în orice configura?ie |
HD Analog | Acelasi marca HD-CVI, pe orice canal, în orice configura?ie | Acelasi marca AHD, pe orice canal, în orice configura?ie | Acelasi marca HD-SDI, pe orice canal, în orice configura?ie | Orice camera HD-TVI, pe orice canal, în orice configura?ie | |
IP | Accepta camere IP, pe anumite canale, în anumite configura?ii | N/A | N/A | Accepta camere IP, pe 2 canale, în orice configura?ie | |
DVR Capabilitatile hibride | Configurabilitate limitata | Configurabilitate limitata | Configurabilitate limitata | Da, configurabilitate nelimitata | |
Compatibilitate format | tehnologie proprietara, produs numai de 1 producator, Dahua - din China | Tehnologie open source, producatori limitati | Tehnologie open source, mai multi producatori - care în prezent ies pe pia?a ca formate alternative HD | Tehnologie open source cu peste 100 de producatori au lansat sau sunt in curs de dezvoltare de solu?ii folosind tehnologia TVI |