Acest tip de sistem fotovoltaic autoconsum este potrivit pentru aplicatii in locatii in care se doreste reducerea consumului de energie din retea dar si acolo unde se doreste protejarea echipamentelor fata de calitatea slaba a energiei electrice din reteaua publica.

Sistemul in regim de autoconsum este format din elemente de productie (panouri fotovoltaice, turbina eoliana), regulatoare de incarcare, un tanc de acumulatori si un aparat cu functii multiple invertor/incarcator.

Energia produsa este folosita pentru a incarca acumulatorii, prin intermediul regulatoarelor de incarcare. Din acumulatori curentul este preluat si transformat din 12, 24 sau 48 V curent continuu in 230V curent alternativ, prin intermediul aparatului invertor/incarcator si livrat mai departe catre consumatorii din locatie.

Conexiunea la reteaua electrica a aparatului cu functii multiple este utilizata ca sursa de rezerva. In situatia in care acumulatorii ajung la un anumit prag de descarcare, prestabilit si programabil, aparatul va comuta de pe functia de invertor pe functia de incarcator intr-un interval mai mic de 20 ms, astfel ca nici un consumator nu va sesiza aceasta trecere. In aceasta functie, aparatul cu functii multiple va prelua energia din retea si o parte o va directiona spre consumatori iar cealalta parte o va utiliza pentru a reincarca tancul de acumulatori.