Analiza riscului la securitate fizica

DE CE AVEM NEVOIE DE ANALIZA RISCULUI LA SECURITATE?

Adoptarea mãsurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor şi valorilor prevãzute de lege se realizeazã pe baza unei analize de risc la securitate fizicã.

Analiza de risc la securitatea fizica este conditia strict necesara pentru instalarea sau depunerea spre avizare la politie a unui proiect pentru sisteme de securitate si a planului de paza a unei unitati (societati comerciale).

ESTE OBLIGATORIE ANALIZA RISCULUI LA SECURITATE?

Incepand cu 1 ianuarie 2016, toate firmele din Romania vor fi obligate sa intocmeasca o analiza de risc. Prevederile sunt continute de Legea 333/2003 si se vor aplica deoarece nu se mai amana aplicarea Normelor Metodologice, asa cum s-a intamplat in toti acesti ani.
Pana la 1 ianuarie 2016, toti agentii economici, indiferent de tipul de activitate si de natura capitalului social, sunt obligati sa faca o analiza de risc la securitatea fizica pentru sediile in care functioneaza!

CE ESTE RAPORTUL DE EVALUARE?

Raportul de evaluare este instrumentul prin care evaluatorul de risc la securitate fizica comunica clientului, sau altei persoane desemnate de acesta, rezultatele si concluziile evaluarii.
Raportul de evaluare este un document care contine măsurile necesare şi aplicabile pentru încadrarea riscurilor de securitate la niveluri acceptabile. Acesta se înregistrează la unitatea beneficiară după asumarea lui de către conducătorul acesteia, urmând ca în termen de 60 de zile să se realizeze implementarea măsurilor stabilite.

Ce este Analiza de Risc la Securitatea Fizica?

Analiza de risc la securitatea fizica reprezinta activitatea prin intermediul careia se identifica vulnerabilitatile si amenintarile care pot pune in pericol viata, integritatea corporala/ libertatea persoanelor  sau care pot aduce prejudicii valorilor detinute in unitati avand drept scop determinarea masurilor pentru limitarea sau eliminarea acestora. Rezultatul analizei de risc se concretizeaza in documentatia intocmita intr-un proces standardizat de management al riscului, prin care se determina masurile necesare si aplicabile pentru incadrarea riscurilor de securitatea la niveluri acceptabile.

Toate societatile comerciale SUNT OBLIGATE sa contracteze un evaluator de risc care sa realizeze Analiza de Risc la Securitatea Fizica dupa cum urmeaza:

  • Societatile comerciale infiintate dupa data de 17.06.2012, au obligatia sa intocmeasca analiza de risc la securitate fizica incepand cu data de  01.01.2015
  • Societatile comerciale infiintate pana la data de 17.06.2012, au obligatia sa intocmeasca analiza de risc la securitate fizica incepand cu data de  01.01.2016.

Ce se intampla daca nu-mi intocmesc Analiza de Risc la Securitatea Fizica?

Incalcarea prevederilor legii nr. 333 in 08.06.2003 si a H.G. nr. 301 din 11.04.2012 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 5.000 si 10.000 lei.

Cine efectuaza Analiza de Risc la Securitatea Fizica si cat costa?

Analiza de risc se efectueaza de experti evaluatori de risc, inscrisi in RNERSF ( Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizica). Compania ELNICRON  este una dintre firmele autorizate din zona.
Costurile analizei de risc se calculeaza in functie de  domeniul de activitate, suprafata spatiului, numarul de angajati s.a.