Alegerea Camerei de Supraveghere Video Potrivite: 4 Caracteristici Importante
Alegerea camerei de supraveghere potrivita este poate cea mai dificila parte a implementarii unui sistem de monitorizare. Urmati sfaturile si pasii de mai jos si veti fi multumiti de rezultate.
Senzorul de Imagine
Alegeti camere cu un senzor de imagine cat mai mare. Dimensiuni comune pentru senzori de imagine sunt: 1/4, 1/3, 1/2.8, etc. Cu cat este mai mic numitorul fractiei 1/x, cu atat mai bine. Pentru camere analogice veti gasi cel mai des dimensiunile 1/4 si 1/3. Alegeti senzorul 1/3. Un senzor mai mare inseamna mai multa informatie captata.
De asemenea, acolo unde bugetul va permite, alegeti un senzor de imagine “de firma” (Sony , Sharp). De cele mai multe ori un senzor de imagine de calitate cu mai putine linii TV ofera o imagine mai buna decat un senzor de imagine “fara nume” cu multe linii TV.
Ca sa incheiem subiectul “senzor de imagine” mai trebuie sa stiti ca exista doua tipuri de tehnologii pentru senzori: CCD si CMOS. Intre acestea doua CCD are un plus la capitolul calitate, insa si pretul este mai mare.
De cate TVL (linii TV) am nevoie?
Liniile TV sunt masura rezolutiei camerelor analogice. Desigur ca un numar cat mai mare de linii TV este mai bun, insa nu aveti nevoie sa cheltuiti bani in plus daca nu aveti nevoie. Mai jos aveti cateva repere pe care le puteti folosi pentru orientare. Presupunand ca alegem un model de camera cu un senzor de imagine 1/3 CCD si o lentila cu deschidere de 80-90 grade, iata ce putem obtine din diferite rezolutii.
- 420TVL – Calitatea cea mai slaba. Utile pentru monitorizarea de spatii mici unde nu se doreste obtinerea de detalii, ci o monitorizare generala. Recunoastere faciala la 2,3 metri fata de camera. Recomandat pentru suprafete de maxim 20-25mp.
- 500TVL – Calitate decenta. Utile pentru monitorizarea de spatii mici unde se doreste un minim de calitate totusi. Recunoastere faciala pana la 4,5 metri fata de camera. Recomandat pentru suprafete de maxim 25-30mp.
- 600TVL – Calitate buna. Utile pentru monitorizarea de spatii mici si medii unde se doreste o monitorizare eficienta si un raport pret/calitate optim. Recunoastere faciala pana la 6,7 metri fata de camera. Recomandat pentru suprafete de maxim 30-40mp.
- 700TVL – Calitate foarte buna. Utile pentru monitorizarea de spatii de toate dimensiunile unde se doreste o monitorizare de calitate. Recunoastere faciala pana la 8,9 metri fata de camera. Recomandat pentru suprafete de maxim 40-50mp.
Ce lentila trebuie sa folosesc?
Am vorbit in exemplul de mai sus de lentila cu deschidere de 80-90 grade. Alegerea lentilei este foarte importanta pentru obtinerea rezultatelor dorite. Degeaba ati cumparat camere scumpe daca lentila este aleasa prost. Veti gasi in caracteristicile camerei ceva numit distanta focala a lentilei, masurata in milimetri. Exemple: 2.8mm, 3.6mm, 6mm, 12mm, etc. Acel numar va determina unghiul de deschidere al camerei. O distanta focala mica va oferi un unghi mare, iar cu cat distanta focala este mai mare, cu atat va fi unghiul mai mic.
Alegerea unghiului potrivit depinde de la aplicatie la aplicatie, dar ca o regula generala daca aveti camera montata aproape de zona pe care doriti sa o monitorizati folositi o distanta focala mica (deschidere mare), iar daca montati camera la o distanta mai mare de zona de interes veti folosi o distanta focala mare (deschidere mica). Imaginati-va ca o camera cu distanta focala mare este ca un binoclu. Cu cat este mai mare distanta focala cu atat mai mare efectul de zoom. In tabelul de mai jos veti gasi unghiurile de deschidere ale lentilelor in functie de marimea senzorului si de distanta focala.
Infrarosu – obligatoriu pe timp de noapte
Am auzit des urmatoarea intrebare: „Doresc sa folosesc camerele pe timp de noapte. Ce trebuie sa fac? Am auzit de infrarosu, dar nu stiu ce sa aleg.”. Haideti sa gasim raspunsul.
O camera cu infrarosu are un senzor sensibil la lumina IR din atmosfera. La fel cum pe timp de zi camera foloseste lumina de la soare pentru a forma imaginea, pe timp de noapte o camera cu IR foloseste lumina infrarosu. Pentru ca radiatiile IR din atmosfera nu sunt suficiente, aceste camere au incorporat un iluminator special conceput sa “inunde” zona de interes cu lumina infrarosu.
Trebuie sa stiti ca imaginile captate pe timp de noapte cu aceasta tehnologie sunt imagini alb negru. Pe timp de zi camerele produc imagini color, iar cand cantitatea de lumina scade sub un prag stabilit, camera trece automat in mod IR.
Tehnologia IR nu trebuie confundata cu tehnologia “zi/noapte”. O camera cu functie “zi/noapte” are un senzor capabil sa functioneze cu o cantitate foarte mica de lumina si reuseste sa obtina imagini color in lumina foarte slaba, dar in intuneric total, oricat de bun ar fi senzorul zi/noapte, nu va face fata. De tinut minte ca si pe timp de noapte in mod normal exista o oarecare cantitate de lumina de la stalpi de iluminat, luna, stele, etc, deci in unele situatii o camere “zi/noapte” poate fi suficienta. Cand lumina a coborat sub pragul suportat de senzor insa, modul IR se activeaza iar imaginea video se transforma in alb/negru. Calitatea, contrastul, distanta pe care le ofera camera depind de cantitatea de lumina IR disponibila, si desigur de lentila si de tipul senzorului si a circuitelor.
Cea mai recomandata cale directa de a avea un sistem eficient pe timp de noapte este de a “inunda” zona de interes cu lumina IR. Acest lucru se realizeaza de obicei folosind iluminatoare IR cat mai mari.
In specificatiile camerelor dotate cu asa ceva veti gasi prezentata distanta pe care camera poate obtine imagini folosind iluminatorul IR integrat. Luati acea distanta cu putina reticenta. Ca regula generala eficienta maxima o veti obtine la jumatatea distantei prezentate. Adica o camera care “se lauda” cu iluminare IR pe 40 de metri va avea imagini clare in bezna totala pe o distanta de 20 metri.
In incheiere
Pentru a alege o camera perfecta trebuie sa fiti atenti la Toate Caracterisiticile de mai sus: Senzorul – element esential, Numarul TVL, Calitatea Lentilei si Modulul Infrarosu. Trebuie sa le combinati astfel incat sa obtineti un pret bun pentru necesitatile voastre si sa nu cumparati intotdeauna cel mai scump produs.